Saç Egzaması Nedir?

Aşırı kaşınan, pul pul dökülmelere neden olan ve tahriş olan bir kafa derisi egzamanın en büyük belirtisi olabilir. Atopik dermatit olarak da adlandırılan bu durum çeşitli formlara sahip olarak ortaya çıkabilir. Örneğin seboreik dermatit olarak bilinen bu egzama türü, kafa derisinde yaaygın olarak görülen bir durumdur. İlk olarak cildin yağlı bölgelerinde gelişen seboreik dermatit, ilerleyen aşamalarda yüz ve sırt bölgelerinde de görülebilmektedir. Ciltte dökülmelere ek olarak seboreik dermatit aşağıda belirtilen durumlara neden olabilir.
- Kırmızılık,
- Pullanma,
- Şişme,
- Kaşıntı,
- Yanma hissi.
Seboreik dermatit genellikle ergenlik dönemi veya yetişkinlik dönemine kadar gelişme gösterebilir. Bebeklerde ortaya çıkması durumunda beşik kapağı olarak adlandırılır. Beşik kapağı genellikle bebekler 1 yaşına geldiğinde kendiliğinde kaybolmaktadır.
Kontakt dermatit, her yaşta ortaya çıkabilir ve vücudun herhangi bir yerinde görülebilir. Yabancı bir nesne veya maddenin viltte oluşturacağı tahriş veya alerjik reaksiyon durumlarına bağlı olarak ortaya çıkmaktadır. Genellikle ciltte kızarıklıklara veya kuredeşene neden olabilir.
Atopik dermatit genellikle küçük çocuklarda görülen bir egzama türüdür. Belirtileri tıpkı seboreik dermatit semptomlarıyla aynı gibi görünse de bu egzama türünde etkilenen bölgede sızıntılar meydana gelmektedir. Atopik dermatit genellikle vücudun diğer bölgelerinde görülürken kafa derisinde de görülmesi mümkündür.
Kafa Derisi Egzamasına Neden Olan Durumlar Nelerdir?

Seboreik dermatitin oluşumuna neden olan durum kesin olarak bilinmese de tetikleyici unsurlar arasında genetik faktörler, hormonal değişiklikler ve alerjik reaksiyonlar sebep olabilir. Öte yandan seboreik dermatit riskini arttıran durumlar arasında:
- Akne, sedef hastalığı ve gül hastalığı gibi cilt rahatsızlıklarınız varsa,
- Organ nakli, HIV veya parkinson hastalığı gibi bağışıklık sistemini önemli ölçüde etkileyen bir durumunuz varsa,
- İnterferon, lityum veya psoralen içeren bazı ilaçlar kullandıysanız,
- Depresyon gibi psikolojik hastalıklarınız varsa,
- Cildiniz yoğun kimyasala maruz kaldıysa seboreik dermatit olma riskiniz daha yüksektir.
Saç Derisi Egzama Teşhisi

Saç derisinde meydana gelen egzama oluşumları son derece rahatsız edici, endişe verici ve enfekte cilt oluşumu gibi durumlara neden olabilir. Bunlardan herhangi biri meydana geldiğinde veya uygulanan tedavi yöntemlerine rağmen egzamanın ilerleme göstermesi durumunda doktora gitmeniz önerilmektedir.
Saç derisi egzamalarını teşhis etmek için uygulanan kesin bir test bulunmamaktadır çünkü kafa derisi egzamasında rol oynayan mayalar ve mantarlar doğal olarak her bireyin kafa derisinde görülebilmektedir. Genellikle fiziksel muayene sonrasında teşhis edilen egzama durumu, cilt hastalıkları konusunda uzmanlaşmış dermatoloklar tarafından yönetilmektedir.
Kafa Derisi Egzamasını Önlemenin Yolları

Kafa derisi egzamasını önlemenin temel amacı, egzama semptomlarını hafifletmeye ve ilerlemesini durdurmaya yönelik olarak gerçekleştirilmektedir. Doğal tedavi yöntemleri arasında:
1. Kepek şampuanları
2. Çay ağacı yağı
3. Zeytin yağı
4. Aloe Vera
5. A, B ve D vitaminleri
6. Çinko
7. Omega-3
8. Probiyotikler
9. Bol su tüketimi
10. Uraw Meyan Kremi
Öte yandan egzama oluşumuna neden olan risk faktörlerini en aza indirgeyerek bu hastalığın ilerlemesini kolayca durdurabilirsiniz. Örneğin aşırı strese bağlı olarak ortaya çıkan kafa derisi egzamaların da stresi azaltarak ve şüpheli tahriş edici maddelere maruz kalmaktan kaçınarak ilerlemeleri önleyebilirsiniz. Tahriş edici maddeler genellikle saç boyaları, yanlış şampuan kullanımı, sert sabunlar veya çok sıcak su olabilir. Tüm bu durumları yapmaktan kaçınarak kafa derinizi yumuşak bir şampuanla ve ılık suyla yıkayabilir, temiz ve nemli kalmasına yardımcı olabilirsiniz.
Kafa Derisi Egzaması Ne Zaman Ortaya Çıkar?

Saç derisinde ortaya çıkan egzama durumları hemen her yaşta bireyde görülebileceği gibi özellikle 3 aylıktan küçük bebekleri daha çok etkileme eğilimindedir. Genellikle 6 ay ile 1 yaş arasında tamamen ortadan kalkan bu durum, ergenlik döneminde yeniden canlanabilir.
Yetişkinlerde görülen kafa derisi egzamaları genellikle ergenliğin son evrelerinde ortaya çıkmaktadır. En sık 30 ile 60 yaş arasında ki yetişkinlerde görülen bu durum, tedavi edilmemesi durumunda yıllarca sürebilir ve uyarı vermeden gelip gidebilir. Kaşıntı ve pullanmayı önlemek için kafa derisinin temiz tutulması gerekmektedir.