Genellikle kadınalrda görülen saç nezlesinin erkeklere oranda 3 kat daha fazla risk altında olduğu bilinmektedir. Risk faktörünü belirleyen genel durumi kadınlarında erkeklere oranda daha uzun saçlara sahip olmalısıdır. Halk arasında “prenses hastalığı” veya “rapunzel hastalığı” olarak da adlandırılan saç nezlesi iki farklı teoride açıklanmaktadır.
Birinci teoriye göre saç derisindeki kıl föliküllerini beynin sinir sistemine bağlamakla görevli sinirler, folikül üzerinde kıl kalmadığında beyine acı sinyalleri göndermektedir. Bu durum vücutta kesilen veya olmayan bir organ ağrısı olarak da bilinen “fantom ekstremite” olarak adlandırılmaktadır.

İkinci teoriye göre saç nezlesine yakalanan bireyler son derece hassas bir sinire sahip olması durumudur. Özellikle kadınların uzun saçlarını sıkıca bağlaması ve saç köklerine baskı uygulaması, beraberinde saç köklerinin hava almaması durumu olarak da bilinen “at kuyruğu sendromu” olarak adlandırılmaktadır.
Tüm bu durumlar saç nezlesinin saç kırılmalarına hatta saç dökülmelerine neden olduğu bilinmektedir. Ancak tüm bu durumlara rağmen saç nezlesinin mi saç dökülmesine yoksa saç dökülmesinin mi saç nezlesine neden olduğuna dair kesin bir kanıt bulunmamaktadır. Yani saç nezlesi saç dökülmesine neden olabileceği gibi saç dökülmesi de saç nezlesine neden olabilir.
Saç Nezlesi Nedenleri Nelerdir?

Kafa derisinde yoğun kaşıntı, yanma, ağrı ve iğnelenme hissiyle kendini gösteren saç nezlesi, genellikle saçların uzun süreli olarak sıkıca bağlanması sonucunda ortaya çıkmaktadır. Bu durumun temel nedeni, sıkıca bağlanan saç sitillerin de saçın kafa derisine uyguladığı basınç ve gerginliktir. Bu da saç köklerinin yıpranmasına ve zayıflamasına beraberinde saç dökülmesine neden olmaktadır.
Tüm bunların yanı sıra deniz, havuz, duş ve yapmur sonrası ıslak bırakılan saçların sonucu olarak da saç nezlesi görülebilir. Bu neden kadınlarda saç nezlesine sebep olan en yaygın durumlardan bir tanesidir. Özellikle rüzgarlı veya soğuk havalarda zarar görmeye açık olan saçlar, ıslak kalması durumudna ciddi ölçüde tahribata uğrayabilir. Bu da saçlarda kaşıntıya, batma hissine ve dökülmelere neden olabilir.

Saç nezlesi yalnızca sıkı saç modelleri ve ıslak kalan saçlar sonucunda görülen bir hastalık değildir. Rapunzel hastalığı olarak da bilinen bu duruma sebep olan bir başka neden ise saçların fön vb. ısı kaynaklarına maruz bırakılmasıdır. Aynı zamanda bazı kimyasallara sahip saç boyaları ve saç bakım ürünleri de saç nezlesine neden olabilir.
Beslenme tüm hastalıkların önlenmesinde ciddi bir kriter olduğu gibi saç problemlerinde de sıkça karımıza çıkan bir konudurç Özellikle düzensiz beslenen kişilerde görülen saç sorunları, vitamin ve protein eksikliğine bağlı olarak meydana gelebilir. Özellikle D vitamini eksikliği olan kişilerin saç problemi yaşama riski diğer bireylere göre daha yüksektir.
Saç nezlesi bazen de depresyon, stres, endişe, kaygı ve diğer psikolojik problemlere bağlı olarak meydana gelebilir. Aynı zamanda hastalığı tetikleyen bir diğer durum arasında doğum kontol hapı yer almaktadır.
Saç Nezlesi Belirtileri Nelerdir?

Saç nezlesi hastalığının en yaygın belirtisi, kafa derisinde görülen yanma, ağrı, batma ve iğnelenme hissi yer almaktadır. Beraberinde şiddetli ağrı ve kaşıntı durumlar da sıklıkla rastlanan diğer saç nezlesi belirtileri arasında gösterilmektedir. Öte yandan hastalığın ilerlemesi ile beraberinde kızarıklıklar, yaralar, pullanmalar, kabuklar, saç dökülmeleri ve kopmaları da şiddetli saç nezlesi belirtileri arasında yer alıyor.
Saç Nezlesi Nasıl Tedavi Edilir?

Saç nezlesiyle savaşan bir çok birey, bu hastalığın nasıl tedavi edileceği konusunda araştırmalar yapmaktadır ancak saç nezlesinin kesin bir tedavisi bulunmamaktadır. Şiddetli semptomlar yaşayan bireylerin doktor kontrolüne görünmesi ve uygun tedavi seçeneklerinin belirlenmesi gerekmektedir. Öte yandan evde uygulanabilecek saç nezlesi tedavi seçenekleri arasında:
- Saçlarınızı olabildiğince organik, bitki özlü şampuanlarla yıkayın,
- Saçlarınızı kimyasal maddelerden uzak tutun,
- Saçlarınızı sıkı modellerle germek yerine gevşek stillerle rahat bırakın,
- Saç tipinize uygun kaliteli bakım ürünleri tercih edin,
- Çok soğuk, rüzgarlı veya sıcak havalardan saçlarınız koruyun,
- Saçlarınızı yıkadıktan sonra havluya sararak kurumasını bekleyin,
- Islak saçlara yüksek ısı işlemi uygulamayın,
- Saç şekillendirici ısı kaynaklarından uzak durun,
- Saç derisine zarar verebilecek ve saçların kırılmasına neden olacak sert fırçalardan uzak durun.