Biotin, B vitamini ailesinin bir parçası olan suda çözünen bir vitamindir. Aynı zamanda H vitamini olarak da bilinir.Vücudunuzun, belirli besinleri enerjiye dönüştürmeye yardımcı olması için biotine ihtiyacı vardır. Saçınızın, cildinizin ve tırnaklarınızın sağlığında da önemli bir rol oynar.
Yeterince biotin almamanız, saç dökülmesi veya kafa derisinde pullu kırmızı döküntüler yaşamanıza neden olabilir. Çoğu durumda, diyetinizden aldığınız biotin miktarı sağlığa olan yararlarından faydalanmanız için yeterlidir. Yine de, birçok insan ek faydalar umuduyla alımlarını artırıyor. Diyetinize nasıl biotin ekleyeceğinizi, biotin takviyesinde nelere bakacağınızı, olası yan etkileri ve daha fazlasını öğrenmek için doktorunuza danışmayı unutmayın.
Biyotin ve Saç Büyümesi Arasındaki İlişki

Keratin saçınızı, cildinizi ve tırnaklarınızı oluşturan temel bir proteindir. Biyotinin vücudunuzun keratin altyapısını iyileştirmektedir. Ancak bunun ötesinde, araştırmacılar biyotinin saç veya cilt bakımındaki rolünün ne olduğu konusunda kesin bir kanıya varamamıştır. Biotinin saç uzaması üzerindeki etkilerine dair araştırmalar seyrektir. Bugüne kadar, artan biotin alımının saç büyümesini desteklemeye yardımcı olabileceğini gösteren sınırlı kanıt var.
2015 yılında yapılan bir çalışma, saçları incelmiş kadınlara 3 ay boyunca günde iki kez biyotin içeren bir takviye vermiştir. Araştırmacılar çalışmanın başında ve sonunda, kafa derisinde etkilenen bölgelerin dijital görüntüleri çekerek izlemeye almıştır. Ayrıca çalışmanın devamında her katılımcının saçları yıkanarak dökülen saçları sayılmıştır. Araştırmacı, biyotin takviyesi alan kadınların saç dökülmesinden etkilenen bölgelerde önemli miktarda saç büyümesi yaşadığını bulmuştur.
Günlük Önerilen Biyotin Miktarı

Genellikle bireylerde biyotin eksikliği oldukça nadir görülen bir durumdur. Günlük biyotin miktarı bireylerin yaşına, cinsiyetine ve genel sağlık durumuna göre farklılık göstermektedir. Bu sebeple biyotin eksikliği yaşayan bireyler doktor kontrolünde muayene edildikten sonra öngörülen takviyeler uygulanmalıdır. Hamile veya emziren kadınların daha yüksek biyotin seviyelerine ihtiyacı olabilir.
Biyotin Açısından Zengin Besinler

Muhtemelen yediğiniz gıdalardan günlük önerilen miktarda biotin alıyorsunuzdur ancak, alımınızı artırmak istiyorsanız, diyetinize daha fazla biyotin açısından zengin yiyecekler ekleyebilirsiniz. Biyotin açısından zengin besinler:
- yumurta sarısı
- tahıl
- muz
- karnıbahar
- mantar
- badem, yer fıstığı, ceviz ve fındık
- soya fasulyesi ve diğer baklagiller
- karaciğer veya böbrek gibi etler
Isı kaynağı biyotinin etkinliğini azaltabilir, bu nedenle çiğ veya asgari düzeyde işlenmiş yemekleri tercih etmeye özen göstermelisiniz. Biyotin miktarı yiyeceklerden yiyeceğe de değişebildiğinden mümkün olduğunca beslenme bilgilerini okuduğunuzdan emin olun.
Risk Faktörleri
Diyetinize daha fazla biyotin açısından zengin yiyecek eklemek herhangi bir risk taşımaz. Bununla birlikte, rutininize yeni bir takviye eklemeden önce daima doktorunuza danışmalısınız. Biotin’in bilinen herhangi bir etkileşimi yoktur ancak doktorunuzdan kullandığınız veya kullanmanız gereken diğer ilaçlarla yan etki yaratıp yaratmayacağı hakkında bilgi almanız son derece önemlidir. Doktorunuz ayrıca dozaj ve olası yan etkiler hakkında daha fazla kişisel bilgi sağlayabilir.
Biotin suda çözünen bir vitamindir, bu nedenle vücudunuzdaki fazladan herhangi bir biyotin idrarınızdan dışarı atılır. Bu, olası bir aşırı doz olasılığını ortadan kaldırır. Biyotin alımınızı artırdıktan sonra sıra dışı veya beklenmedik bir deri döküntüsü geliştirirseniz, doktorunuza görünün. Nadir durumlarda, bu biotin doz aşımının bir işaretidir.